kawari

Le contenu de cette page nécessite une version plus récente d’Adobe Flash Player.

Obtenir le lecteur Adobe Flash

kawari

HOMEPAGE / ONTHAAL / AGENDA / ACTIVITEITEN / MUZIEK / CONTACTEN / LINKS / VIDEOS

 

Kawari
Carnaval de Oruro (Bolivie), patrimoine
orale et intangible de l'Unesco


carnaval oruro

kawari

CARNAVAL VAN ORURO IN BRUSSEL 2016 – 10de editie

Geïnspireerd op één van de grootste en uniekste Carnavals ter wereld, “Het Majestueuze Carnaval van Oruro” in Bolivia, hart van Zuid-Amerika.
Op zaterdag 30 januari 2016, hebben het Cultureel Centrum Sartañani Bolivia - Kunst en Traditie en K’awari vzw het plezier om de hele Boliviaanse, Belgische, Latijns-Amerikaanse Gemeenschap en het publiek in het algemeen uit te nodigen om deel te nemen aan de 10de editie van het “Carnaval van Oruro in Brussel”. In een sfeer van interculturele uitwisseling, en uniek voor deze gelegenheid, zal Manneken-Pis, symbool van de VRIJHEID der BRUSSELAARS, gekleed zijn in de « Diablo Lucifer », symbool van het CARNAVAL VAN ORURO IN BOLIVIA, “Mondelinge en Onstoffelijke Werelderfgoed van de Mensheid zonder enige replica”, een titel verleend door UNESCO in mei 2001 en geratificeerd in 2006.
Het programma begint om 16u op het Sint-Katelijneplein, met het begin van de carnavalsparade 2016, bij deze gelegenheid met de dans van “La DIABLADA”, een parcours realiserend in de verschillende straten van de binnenstad en komt toe met vreugde, kleur en enthousiasme bij Manneken-Pis. Na een toespraak over deze akte van interculturele uitwisseling, heffen wij het lied van Manneken-Pis aan, met het aanwezige publiek en “De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis vzw”, en zoals de traditie het wil zal Manneken-Pis zijn mirakel uitvoeren door water in de traditionele drank van het land te veranderen : “Het typische Belgische bier !”. Na een familiefoto om dit moment onsterfelijk te maken, zal de parade weer vertrekken op de tonen van “La DIABLADA” richting Sint-Katelijneplein.
Op deze manier neemt de Latijns-Amerikaanse gemeenschap en in het bijzonder de Boliviaanse gemeenschap actief deel aan de socio-culturele activiteiten van Brussel, multiculturele hoofdstad van Europa, en sluit zich tegelijkertijd aan bij de aanvang van het CARNAVAL VAN ORURO - BOLIVIA 2016.
Bij deze gelegenheid hebben wij het genoegen te rekenen op de aanwezigheid van de Troep van de Vereniging “IMPROS-JEUX vzw” die de hele parade zal animeren met haar Cupido's, gewapend met pijlen van Liefde, Vriendschap en Broederschap, om onze harten te verblijden in deze koude winter.
Het programma gaat verder in de Jeugdzaal Sint-Katelijne, Melsensstraat 38, 1000 Brussel met het Maskeradefeest met een speciaal programma vol van muziek en dans in een carnavaleske avond vol van  Kleur !

Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de ondersteuning van, in de eerste plaats de Gemeente Brussel-Stad, de VGC (Vlaamse GemeenschapsCommissie), het Politiedepartement Brussel-Hoofdstad, Jeunesse à Bruxelles asbl (Jeugd in Brussel), en met de hulp van de verschillende uitgenodigde dansgroepen, en op dezelfde manier van alle dansers  en vrijwilligers die deelnemen aan de parade. Eveneens op dezelfde manier met de hulp van de verenigingen met wie we samenwerken : De Orde van de Vrienden van Manneken-Pis vzw van Brussel, “Gezellen van Sint-Laurentius, Verantwoordelijke van de groep reuzen van de Meyboom POEPEDROEGERS” - Brussel, IMPRO-JEUX vzw van SPA en de onontbeerlijke BOLIBANDA.BE (Boliviaanse fanfare) van Brussel - België.

kawari